Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/themes/buzzblog/functions.php on line 9

Notice: Undefined index: declutter_rsd in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 340

Notice: Undefined index: declutter_rest_api_links in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 348
PETITIE ADRESATA DOMNULUI MINISTRU AL MAE, TEODOR MELESCANU – Pentru romanii din Bologna
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

PETITIE ADRESATA DOMNULUI MINISTRU AL MAE, TEODOR MELESCANU

0 0

13 noiembrie 2014

Stimate Domnule Ministru,

petitieVa felicit pt. recenta numire in functia de Ministru de Externe. Cu toate acestea, pe fondul unei crescande nemultumiri a procedurii de vot in diaspora, cred ca nu sunteti o persoana invidiata in acest moment.

Pe 2 noiembrie 2014 am fost observator independent la Consulatul din Bologna. Aici lucrurile au decurs normal, fara incidente, meritul fiind al comisiei de vot, al membrilor consulatului, si “last but not least” al persoanelor care au votat. Pur ipotizand un numar major de votanti in turul 2 al alegerilor prezidentiale mi-as dori ca peste tot in lume sa se previna de la nivel ministerial eventuale situatii neplacute. Chiar daca inteleg ca modalitatea de vot nu poate fi schimbata peste noapte, cred ca se poate obtine realizarea acestui obiectiv cu mici schimbari care respecta oricum mecanismul deja adoptat.

Voi fi concret:

ELIMINAREA ADRESELOR DIN DECLARATIA DE VOT. Aici au gresit 50% din votanti, fiind necesara refacerea sau sa corectarea declaratiei, deci s-a pierdut timp: CUI PRODEST? Art. 387 din legea 286/2009 citat in declaratia de vot nu face referire la adresa. Chiar si trimiterea la art. 326 al aceleasi legi 286/2009 cu privire la declaratia datelor false, conform declaratiei de vot asa cum a fost conceputa, se refera strict la vot, nu la adresa. Cu alte cuvinte un votant poate da o adresa falsa, dar votand o singura data nu incalca legea. Atunci la ce foloseste adresa? Aveti acum la minister 160 000 de declaratii semnate in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu adresele pe ele, cum intentionati sa controlati daca au fost sau nu fraude? Daca se descopera a posteriori ca un votant a declarat alta adresa (votand cu pasaportul) ce se intampla? Se anuleaza votul lui? Cum se poate sti care a fost votul lui? Intra la inchisoare? Nu e posibil, deoarece nu a incalcat sus-numitul articol, votand o singura data. Imi rezulta ca o persoana poate fi identificata prin 3 elemente: poza (de pe documentul de identitate), CNP (unic) si semnatura. Adresa nu demonstreaza identitatea. Adresa poate fi fictiva, oricine voteaza prin pasaport poate declara orice adresa care nu poate fi controlata la momentul votului, in pasaport nefiind trecuta adresa. Din start se face o diferenta intre cei care voteaza cu carte de identitate romaneasca si cei care voteaza cu pasaport. Daca se doreste controlarea unei persoane exista cele 3 elemente care pot identifica in mod inechivocabil o persoana, in nici un caz adresa este un element de control. Inutil sa se puna adresa.

ELIMINAREA DATEI COMPLETATA DE MANA DIN DECLARATIA DE VOT. In actualul formular data trebuie completata manual de 2 ori. Data este unica, 16 noiembrie, si aceasta declaratie nu poate fi folosita in alte ocazii. Este suficient sa fie imprimata pe declaratie fara a se cere sa fie completata de mana.

TABELUL completat de comisie sa contina numai nr. de inregistrare si numele. La primul tur de scrutin tabelul completat de comisie continea exact aceleasi date declarate in amintita declaratie. Ce nevoie este sa fie de 2 ori scrise de mana (o data de votant, o data de comisie)? Ce nevoie este de 2 semnaturi ale votantului? Este suficient ca un nume, avand un nr. de inregistrare pe tabelul comisiei sa coincida cu nr. de inregistrare al declaratiei (in care este trecut nr. si seria actului de identitate, CNP si semnatura).

STAMPILELOR DE VOT SA FIE EGAL CU NR. CABINELOR DE VOTARE. Este inutil sa fie 6 cabine si 5 stampile, asta inseamna ca o cabina este mereu goala, deci pot vota contemporan 5 persoane (cate stampile sunt) si nu 6 (cate cabine sunt).

STAMPILELE DE VOT SA FIE NUMEROTATE. Se poate realiza simplu in fiecare sectie de votare, aplicand un nr. pe manerul stampilei, lipit cu scotch transparent. Asta inseamna ca cine ia stampila nr. 5 se va duce sa voteze la cabina nr. 5 si va fi sigur ca e libera (altfel nu ar fi stampila nr. 5 pe masa comisiei), fara sa caute inutil o cabina goala si sa piarda timp.

MARIREA NUMARULUI MEMBRILOR DIN FIECARE COMISIE DE VOT DIN DIASPORA SI, ACOLO UNDE ESTE POSIBIL DIN PUNCT DE VEDERE AL LOCATIEI, AL CABINELOR DE VOTARE. 

Eliminarea datelor absolut inutile va reduce timpul necesar fiecarui vot. M-as hazarda chiar sa propun eliminarea din declaratia votantului a tipului si nr. documentului, CNP-ul este suficient…..

Locuiesc de multi ani in Bologna, oras etalon in Italia pentru eficienta si organizare. M-am bucurat ca aceste caracteristici au iesit la iveala si din partea romanilor din Emilia Romagna cu ocazia alegerilor prezidentiale din Romania de pe 2 noiembrie. Imi doresc ca la al doilea tur de scrutin sa fie la fel peste tot in lume si cred ca micile modificari propuse vor ajuta in acest sens. Voi trimite presei aceasta scrisoare.

 

Cordialmente.

Sorin Nedea

Cetatean roman si italian

Email: sorin.nedea@gmail.com

No Comments Yet.

What do you think?

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/loquzkfm/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757