Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/themes/buzzblog/functions.php on line 9

Notice: Undefined index: declutter_rsd in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 340

Notice: Undefined index: declutter_rest_api_links in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 348
MAI E NEVOIE DE ARZATORI NEBUNI – Pentru romanii din Bologna
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

MAI E NEVOIE DE ARZATORI NEBUNI

0 0

Aveam 13-14 ani si, ca cei mai multi alti copii de varsta mea, faceam colectie. Toti faceau colectie la acea varsta si in acele timpuri: capace de bere, “ruble” (asa se numeau partile anterioare ale cutiilor de chibrituri), timbre, doze goale de bauturi…. Eu colectionam autografe: cum intalneam un cantaret, un actor, un fotbalist, ii ceream semnatura. Aveam un caiet special tip “dictando” (cu paginile liniate) ca nu cumva sa scrie stramb personajul!

In acea vreme l-am intalnit prima oara pe Florian Pittis…. Ma fascina teribil Pittis, cu vocea lui invaluitoare, cu aerul lui non-conformist, cu pletele hippie, cu vesnica tigara in coltul gurii. Imi placea cu recita, cum vorbea la Teleenciclopedia si multe chestii le-am asimilat inca din copilarie pentru ca era EL care le spunea. Daca m-as fi nascut fata as fi fost indragostita de Florian Pittis!

Eram extrem de emotionat cand l-am vazut in fata mea. I-am cerut autograful, bineinteles. Deobicei personajul caruia i se solicita autograful te intreba cum te cheama apoi scria “Cu prietenie, pentru Sorin” sau chestii de genul asta. Pittis nu m-a intrebat, a scris cateva cuvinte si mi-a dat caietul. Ardeam de nerabdare sa vad ce a scris dar nu am citit pana acasa. Mi-era teama ca a semnat si atat, lucru care m-ar fi dezamagit, de aceea vroiam sa prelungesc asteptarea momentului in care voi afla crudul adevar. Rabdarea unui pusti de 13 ani are insa o limita, asa ca am alergat spre casa si am deschis pagina: “MAI E NEVOIE DE ARZATORI NEBUNI! -Florian Pittis”. Fantastic! Mi-a scris cateva cuvinte, chiar daca nu m-a intrebat cum ma cheama!….. Dar….. ce a vrut sa spuna de fapt? Ce inseamna un arzator, de ce e nevoie de el si mai ales de ce trebuie sa fie nebun? Imi era clar ca e ceva de bine, o urare, un indemn, dar nu pricepeam sensul. Si ma gandeam…. Si ma tot gandeam…..

Am crescut si am studiat fizica la liceu. Am invatat ca procesul de ardere se creaza atunci cand un material se consuma si emana caldura. Am inteles astfel pe jumatate metafora lui Pittis: o persoana care “arde” trasmite caldura celor din jur. Caldura sufleteasca, adica incredere, optimism, speranta. Este nevoie de astfel de caldura. Dar de ce trebuie ca arzatorul sa fie si nebun?

Am mai crescut si am inteles ca a fi nebun, in sens metaforic, nu inseamna sa ai o problema mentala, ci sa faci lucruri iesite din comun, lucruri care in mod normal altii nu le fac, lucruri exceptionale, lucruri care starnesc placerea sau admiratia. “Esti nebun!” imi spunea iubita mea din adolescenta cand o asteptam la miezul noptii in fata casei, dar iesea tiptil din pat si se intalnea cu mine, fara sa stie parintii. In clasa a 12-a, era anul 1989, la teza de romana trebuia tratat citatul din poezia lui Nicolae Labis : “Avem carne”. Teza mea s-a redus la o simpla fraza: “Acest strigat se aude din ce in ce mai rar!”. Am fost chemat de profesoara de romana care mi-a spus: Nedea, esti nebun! Mi-a rupt teza in fata si mi-a dat 9+…….. Mai tarziu am inteles de ce a rupt-o si ii multumesc acum…..

Astazi, adult fiind, continui sa “ard”, continui sa fiu “nebun”. Imi dau seama totusi ca a arde precum un bat de chibrit nu incalzeste pe nimeni. Milioane de bete de chibrit pot arde precum trunchiul de stejar din care provin: cu flacara mare, incalzind in jur, aduangand un ciot atunci cand flacara ameninta ca se stinge. Suntem milioane de bete de chibrit….. Oare putem redeveni acel trunchi de copac din care provenim?

OARE CE A VRUT SA SPUNA FLORIAN PITTIS?

No Comments Yet.

What do you think?

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/loquzkfm/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757