Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/themes/buzzblog/functions.php on line 9

Notice: Undefined index: declutter_rsd in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 340

Notice: Undefined index: declutter_rest_api_links in /home/loquzkfm/public_html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/includes/classes/class-sbp-tweaks.php on line 348
ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN BOLOGNA, TURUL 2: A FOST BINE SAU A FOST RAU? – Pentru romanii din Bologna
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN BOLOGNA, TURUL 2: A FOST BINE SAU A FOST RAU?

0 0

Luni, 17 noiembrie 2014

votareAm asteptat intentionat 24 de ore inainte sa ma exprim. Am vrut sa-mi clarific ideile, sentimentele, sa fiu obiectiv precum mi-am propus cand am cerut acreditarea ca observator independent al Societatii Timisoara.

La Bologna numerele au fost acestea: 3500 votanti, 93% voturi in favoarea lui Iohannis si 7% pentru Ponta. Inca de la ora 6 cand m-am prezentat, coada era de circa 50 de persoane, in continua crestere. Au fost 7 cabine de vot, 7 stampile, 7 membri ai comisiei care au scris timp de 14 ore. Maximum prevazut de regulamentul electoral stabilit de BEC si pe care nu ma obosesc acum sa-l critic. Dintr-un calcul simplu rezulta 1 vot la 15 secunde si acest ritm s-a pastrat timp de 14 ore. Matematica nu este o opinie.

Lasand la o parte numerele, voi incepe cu sfarsitul si nu ma sfiesc sa declar ca la incheiere, dupa ce ultimul votant a introdus buletinul de vot in urna, mi-au dat lacrimile de emotie: noi toti am reusit! Nimeni nu a ramas afara. Au votat toti cei de la coada. Am uitat de injuraturile primite, de oboseala acumulata, de ghionturi si foame si am simtit o mare eliberare…

Mi-am luat o zi de concediu pentru a fi prezent pe 16 noiembrie. Ca observatologo_observatorr era suficient sa relatez cele intamplate, ceea ce fac acum, fara sa ma implic, dar toti cei care au votat la Bologna stiu ca nu m-am limitat la asta. Cu spirit masochist am stat in prima linie. Mi-am luat portia mea generoasa de acuze si injuraturi: ca sunt comunist, PSD-ist, ca m-am umplut de bani, ca obstacolez votarea… Cate unul, desi infierbantat, a avut rabdarea sa citeasca acreditarea mea si m-a felicitat. Altii mi-au zis “lasa domnule ca stim noi cine esti, nu ne spune baliverne!”

Imi aduc aminte de acest tanar din fotografie care protesta ca se misca lent cei din comisie, in mod special, ca sa nu se poata vota. L-am rugat sa se intoarca dupa vot, sa se asezevotant 1 langa mine si sa cronometram impreuna cati votanti intra in 5 min. A facut-o. 18 persoane in 5 min. A votat o persoana la 15-16 secunde in acel interval de timp, si media din Bologna o demonstreaza. Mi-a strans mana si a plecat. Nu stiu cum te numesti tinere, dar ai adresa mea de email, as vrea sa fim prieteni.

Si doamna cu copilul de 3 luni in brate, care a cedat locul agitatorului prezent si in primul tur, si in al doilea? “Lasati-l pe dansul, ca e mai grabit”. Va respect, doamna! Dar acel tanar sofer de ambulanta care a venit prin fata, imbracat in diviza fiind in timpul serviciului, si a cerut voie sa voteze? Lumea s-a dat la o parte si l-a lasat. Frumos!

La Bologna timpul mediu de asteptare pentru vot a fost de 6 ore. Asta e rau. S-a inregistrat un vot la 15 secunde. Asta e bine. Cei care, descurajati de coada, au plecat fara sa voteze, din punctul meu de vedere au facut bine. Si eu as fi facut la fel, sunt sincer. Dar a fost alegerea lor.

In Emilia Romagna a existat o singura sectie de votare, cea de la Consulatul din Bologna, in situatia in care exista 80-100 de mii de rezidenti romani. Asta e foarte rau. Consulul din Bologna a cerut cu luni in urma inca 3 sectii de votare. Asta e bine, dar nu s-au aprobat si asta e strigator la cer.

Stand in fata usii, am primit multe ghionturi si injuraturi. Asta, cel putin pentru mine, a fost rau. Am slabit 2 kg intr-o zi, asta e foarte bine.

Au fost aceiasi 3-4 agitatori de la primul tur care au incercat si pe 16 noiembrie sa incite lumea, sa faca scandal de dragul scandalului. I-am recunoscut. Asta e rau si nu inteleg cui foloseste. Nu prea au reusit, ceea ce este extraordinar.

Membrii comisiei au primit 24,62 euro pentru ziua de munca. Asta e bataie de joc. Eu nu am primit nimic, si asta e bine pentru ca e un mod de a replica celor care m-au acuzat ca m-am umplut de bani cu alegerile astea.

La ora 13 consulul general Eugen Serbanescu m-a rugat sa vorbesc cu directorul de la Esselunga unde erau sute de masini romanesti ca sa lase parcarea deschisa pana diseara. Precizez ca Esselunga inchidea la ora 14. S-a obtinut parcarea externa a supermercato-ului deschisa pana la sfarsitul alegerilor si au fost informati cei care aveau masina in parcarea subterana sa o mute pana la ora 14. A fost bine, voi ce ziceti?

La ora 15.30 un membru al consulatului a plecat cu masina sa aduca alte 500 buletine de vot de la Ancona, ca nu cumva sa existe riscul de a se termina buletinele inaintea orarului de inchidere. Aceasta masura preventiva a consulatului a fost buna. Cand a iesit cu masina, a primit suturi si huiduieli. A fost urat. Tu cel care ai dat cu piciorul in masina, acum cand stii ca nu s-a dus la iarba verde in timp ce tu stateai la coada, ai face-o din nou?

La ora 16, vazand puhoiul, acelasi consul a solicitat prelungirea orarului de vot. Eram langa el cand a facut-o. Acelasi lucru l-am facut si eu in scris la ora 19.30. A fost normal. Nu s-a aprobat insa, si asta nu prea e normal.

coadaCand lipseau 10 minute pana la ora 21 si afara mai erau 150-200 de persoane consulul ne-a spus ca trebuie sa respecte regulamentul si sa inchida usa in curand, dar conform aceluiasi regulament toti cei care se vor afla in interiorul sectiei de votare vor vota. “Vedeti ce e de facut, TREBUIE SA VOTEZE TOTI”, mi-a spus consulul Serbanescu. Mesajul a fost clar: in 10 minute toti cei de la coada au intrat in incinta sectiei de votare, au fost aranjati ca intr-o cutie de sardele, folosind fiecare cm patrat. Sotii si-au imbratisat strans sotiile, tatii au luat pe umeri copiii, tinerii de sexe opuse au avut prilejul sa se cunoasca mai bine…. Nimeni nu a strigat, nimeni nu s-a lamentat, s-a votat ordonat si linistit. Nimeni nu a ramas afara fara sa voteze. A FOST PUR SI SIMPLU MINUNAT!

Din 3500 de votanti stiti cate sugestii asupra organizarii alegerilor la Bologna am auzit? Tot 3500. Toti stiau cum ar fi trebuit facut ca sa nu se stea la coada. Dar nimeni nu se gandeste ca o incalcare a regulamentului ar fi fost motiv de invalidare a alegerilor la Bologna. Ca si la fotbal, cei mai competenti sunt cei care se uita la meci… Asta era de asteptat.

Scorul de 93%-7% in favoarea lui Iohannis la Bologna vorbeste clar despre alegerea politica a romanilor de aici. Am cerut o singura favoare comisiei: sa fiu primul care sa votez. Primul vot pentru Iohannis a fost introdus in urna de mine. Daca totusi Ponta ar fi iesit presedinte, nu as fi schimbat o virgula din acest articol.

Mesajul meu catre Presedintele Romaniei este urmatorul: Domnule Presedinte, ati castigat datorita diasporei. Nu va uitati numai la voturile primite in strainatate care v-au fost acordate cu majoritate absoluta. Ganditi-va ca cei de acasa au votat cu Dvs. pentru ca noi, cei de aici, le-am cerut-o. Ceea ce s-a intamplat in strainatate cu ocazia acestor alegeri este pur si simplu execrabil. Sunteti cunoscut ca un om corect ce lupta contra coruptiei, a abuzivismului si a incompetentei. Va rog sa analizati cu discernamant cui apartine vina: sutelor de functionari de orice rang de la misiunile din strainatate care au fost obligati sa aplice un regulament incorect si nedemocratic sau A INSTITUTIILOR GUVERNAMENTALE CARE L-AU FACUT SA FIE ASA? Un proverb romanesc spune ca “Pestele de la cap se-mpute!”. Optimist fiind, sunt sigur ca veti lua masurile corecte. Va urez mult succes in noua functie!

vot bolognaPentru a fi obiectiva, o judecata trebuie sa analizeze toate aspectele, sa fie privita din toate unghiurile. Asta incerc sa fac acum, in scris. Voi stiti ce a fost afara, eu stiu ce a fost si inauntru. Am fost si raman un observator independent.

Dragi votanti din Bologna, ati fost niste eroi care au stat la coada ore in sir, in frig si inghesuiala ca sa va puteti exprima votul. Rezultatul a fost cel dorit de noi toti si ma felicit impreuna cu voi. Sa nu uitam insa ca au existat niste persoane inauntru, mai putin ovationati si mai mereu blamati, care au avut acelasi scop cu al vostru: sa se voteze bine, sa se voteze repede. Ei au facut tot ceea ce din punct de vedere uman a fost posibil si si-au intrecut propriile limite. Si ei sunt eroi ca si voi.

 

 

 

No Comments Yet.

What do you think?

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/loquzkfm/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757